Xfethiye
Search

Fethiyede Kültür ve Sanat

İçindekiler

Fethiyede Kültür ve Sanat

Kuruluşu antik çağlara dayalı ilçemiz, Likya uyğarlıgının izlerini taşıyan önemli bir kentdir. Mitolojik dönemin ”Güneş ve Işık Kenti”Roma İmparatorluğu döneminin Meğri’si ”Makri Uzak Kenti”ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Fethiye’si  olan ilçemiz merkez  ve çevresi ile son yıllarda tarım ve turizmde gösterdiği dinamizle sosyal gelişimini hızla yükselmektedir.

Yöresel müziği , dansları ile anadolu folklorunun en güzel örneklerine Fethiye‘de rastlanmaktadır. Fethiye folklorunda tarlanın, yayla göçlerinin büyük etkisi vardır. Atasözlerinde, deyimlerinde ve türkülerinde bunları görmek mümkündür. Fethiye müzik ve enstrümanlar konusunda  da hayli zengin bir yapıya sahiptir. Fethiyede her yıl kültür ve sanat etkinliklerine ilgi her geçen gün artmaktadır

Her yıl Fethiye’de Yörük yaşamını gelenek -göreneklerini unutturmamak için düzenlenen yörük ve yaren gecesine katılmanızı tavsiye ederiz.

Fethiyede Kültür ve Sanat
Fethiyede Kültür ve Sanat

Fethiye yöresindeki bazı müzik alatleri;

Üç Telli Bağlama:,,
Bağlama  ailesinin en küçük’ü  olan bu enstrüman yüzyıllardan beri yörede yapılan ve çalınan otantik bir çalgıdır. Rahmetli Ramazan GÜNGÖR tarafından tüm Türkiye’ye tanıtılmış, günümüz sanatçılarından bazılarına’da kurslar verildiği bilinmektedir. Üç Telli Bağlama sanatçımız sayın Ramazan GÜNGÖR ile özdeşleşmiştir ve meraklılarına öğretilerek hala günümüzde yaşamaktadır. Fethiye’de düzenlenen özel gecelerde çalınarak yaşatılmaya devam edilmektedir.

Fethiyede Kültür ve Sanat

Üç Telli Cura Ustası-Ramazan Güngör
Üç Telli Cura Ustası-Ramazan Güngör

Sipsi: Nefesli sazlardan ve su kamışından  yapılan yaklaşık kalem büyüklüğünde olan bir çalgıdır.Sesi tulum ve gaydaya benzer özellik taşımaktadır.

Kabak Kemane: Gövdesi su kamışından ,sapı ise sağlam ağaçtan yapılan üç telli yaylı bir müzik aletidir.Atın kuyruk’undan yapılan yayla çalınmaktadır.

Delbek: Zili olmayan bir tef görünümünde olan özellikle bayanlar tarafından çalınan bir müzik aletidir.Genellikle düğün öncesi yapılan kına gecelerinde bayanlar delbek eşliğinde eğlenirler.Yada yöresel düğünlerde davul,zurna yanında delbekte çalınır.

Fethiye bölgesinde dokumacılık;

Kaya Halısı: Türk halıcılığı içinde kendine özgü renk,motif ve desen özelliği ile bir yere sahip olan Kayaköy halıları sadece Fethiye‘nin Kayaköyü ve civarında dokunduğu ve geniş bir alana yayılmadığı  için fazla tanınmamıştır. Kayaköy halıları küçük boyutlu,köşeli ve göbekli halılardır. Halının zemininde ağırlıklı olarak kırmızı ve lacivert renkler kullanılmakla birlikte diğer renk tonlarında kullanılmaktadır. İpleri yün olan halı el tezgahlarında dokunmaktadır. Günümüzde ise turizm yönünden hızla gelişen köyde halıcılık azalmıştır.

Üzümlü Dastarı: Yeşil üzümlü kasabasına özgü bir el sanatıdır. Dastar,üzümlü yöresinde kançısız tezgah kullanarak ağartılmış pamuk ipliği ile tercihen üzerine aynı renk iplikten desenlerin atıldığı karakteristik bir dokuma cinsi olarak dokunuyor. Dastar dokumasında topak yanış,sulu yanış,sülük yanış ,çengel yanış ,kilim yanış ve deve boynu gibi motifler kullanılıyor. İplerinde  genellikle saf ipek kullanılır. Günümüzde ise hala  üretimi yapılmaktadır. Her yıl düzenlenen Kuzu göbeği festivalinde oldukça fazla ilgi göre Üzümlü dastarlarını, Fethiye tatilinizde Üzümlü köyündeki Dastarhaneyi ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Dont Destisi: Destinin ilk yapılışı hakkında ise kimsenin kesin bir bilgisi yoktur. Destinin yapımında Kil’li toprak kullanılır.Yüzyıllardan beri Dont köyü (Yeni adı Esenköy) bu sanatla uğraşmaktadır. Fakat artık bu sanatla çok fazla insan ilgilenmediği için birkaç kişinin çabalarıyla yaşatılmaya çalışılmaktadır. Eskiden buzdolabı olamadığından sular bu testilere konak soğuk halde muhafaza için kullanılırdı. Artık bugünlerde turistik eşya olarak yaşamaktadır.

Fethiye Dont Destisi
Fethiye Dont Destisi

Kilim:Daha çok Seydiler, Atlıdere, Karaçulha, Eldirek köylerinde farklı desenlerde dokunan kilimler ile burada kullanılan desenlerin benzeriyle dokunan Heybeler de Fethiye‘nin aranan el sanatlarıdır.